Acupunctuur

Behandeling

Uit alle acupunctuurpunten op het lichaam worden alleen degene gekozen die het meest geschikt zijn voor behandeling van jouw klacht(en). Vaak gaat het om een combinatie van een aantal punten. Er wordt gebruik gemaakt van zeer dunne, steriele eenmalig te gebruiken naaldjes

Het prikken van de naaldjes wordt over het algemeen niet als vervelend ervaren.

Als de naaldjes zijn aangebracht blijf je ca. 20-25 minuten liggen of zitten.

Ooracupunctuur (Auriculotherapie)

Ooracupunctuur is een redelijk moderne ontwikkeling van acupunctuur waarbij energieverstoringen via de reflexgebieden op het oor zijn op te zoeken en te behandelen.

Meestal combineer ik lichaamsacupunctuur met ooracupunctuur maar er kan ook aanleiding zijn om alleen voor ooracupunctuur te kiezen bijvoorbeeld bij een stoppen-met-roken behandeling.

Ik maak gebruik van naaldjes of elektrostimulatie. Ook kunnen er verblijfnaaldjes en korreltjes geplaatst worden die een aantal dagen blijven zitten.

Kleurenpunctuur

Soms kan er aanleiding zijn om geen naalden te gebruiken op de acupunctuurpunten maar van licht en kleuren. Denk bijvoorbeeld aan de behandeling van kinderen of als iemand angst heeft voor naalden. Maar soms werkt licht en kleur gewoon effectiever dan het gebruik van de acupunctuurnaaldjes.

Het uitgangspunt hierbij is dat licht en kleur een helend en harmoniserend effect hebben op het lichaam en de geest.

Indicaties Acupunctuur

Door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO/WGO) is de effectiviteit van acupunctuur erkend.

Aandoeningen van hart, bloed- en lymfevaten: hartkloppingen, spanning op de borst, kouwelijkheid, doorbloedingproblemen, vochtophoping, te hoge of te lage bloeddruk.

Spijsverteringsklachten: misselijkheid, zure oprispingen, slechte eetlust, buikpijn, prikkelbaredarmsyndroom (PDS), diaree, obstipatie, lever- en galaandoeningen.

Aandoeningen van nieren, blaas en urinewegen: urineweginfectie, blaasontsteking, incontinentie.

Aandoeningen van longen en luchtwegen: (chronische) verkoudheid, allergieën, hooikoorts, hoest, slijmvorming, brok-in-de-keel-gevoel, kortademigheid, astma, bronchitis, longemfyseem.

Huidaandoeningen: eczeem, jeuk, droge huid, gordelroos, psoriasis, overmatige zweetproductie.

Hormonale en gynaecologische aandoeningen:
Menstruatiestoornissen: onregelmatige of pijnlijke cyclus, pijnlijke borsten (mastopathie), PMS klachten, hoofdpijn, migraine.
Vruchtbaarheidsstoornissen: begeleiding IVF, ICSI, IUI, behandeling OHSS, POF.
Zwangerschapsklachten: misselijkheid, zure oprispingen, stuitligging, pijn na de bevalling.
Overgangsklachten (menopauze) en vaginale infecties.

Mentaal-emotionele-psychische aandoeningen: hyperventilatie, rusteloosheid, angsten, lichte depressiviteit, vergeetachtigheid, lusteloosheid, gebrek aan energie, algehele zwakte, stress gerelateerde aandoeningen, burnout, slaapproblemen zoals malende gedachten, verstoorde slaap, veel dromen, slapeloosheid (insomnia).

Aandoeningen van het zenuwstelsel: concentratie problemen, geheugenproblemen, klachten na beroerte (CVA), hoofdpijn, migraine, neuropathie zoals branderige pijn, doofheid, prikkelingen en tintelingen.

Aandoeningen van keel, neus, oren of ogen: keelontsteking, brok-in-de-keel-gevoel, heesheid, sinusitis, hooikoorts, oorklachten, oorsuizen (tinnitus), positie duizeligheid, droge ogen, jeukende ogen, branderige ogen.

Aandoeningen van botten, spieren en gewrichten: pijnklachten, stijfheid, artrose, fibromyalgie, nek-, schouder en rugklachten, ischias, carpaal tunnel syndroom, muisarm (RSI), tenniselleboog, golfelleboog, frozen shoulder.

Acupunctuur en kanker: pijn of bijwerkingen door (chemo)behandelingen zoals vermoeidheidklachten, misselijkheid en neuropathie.

Acupunctuur en verslavingen: rookverslaving.

In 2002 is er een lijst opgesteld met aandoeningen waarbij acupunctuur hulp kan bieden. Klik hier voor een compleet overzicht van de lijst: (http://whqlibdoc.who.int/publications/2002/9241545437.pdf )