Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM)

Qi en de meridianen

De Traditionele Chinese geneeskunde heeft zich over een periode van ruim 2000 jaar ontwikkeld. Volgens deze geneeskunde zijn wij samengesteld uit en doordrongen van een vitale universele levensenergie “Qi”. Het uitgangspunt bij de Traditionele Chinese Geneeskunde is dat aan iedere lichamelijke, emotionele of mentale klacht een Qi onbalans ten grondslag ligt.

Qi is lastig te vertalen. Het is energie, maar ook levenslust, kracht en bezieling etc. die doordringt tot in elke cel van het lichaam.

 

Qi stroomt in een bepaald ritme en in een bepaalde volgorde door de meridianen, een onzichtbaar energetisch netwerk dat alle organen met elkaar verbindt. Meridianen verbinden de innerlijke organen met de uiterlijke huid van het lichaam. Dit is de basis van acupunctuur.

Hoe meer Qi je hebt, hoe vitaler je bent en hoe beter bestand tegen ziekte en stress. Als de Qi onvoldoende of geblokkeerd aanwezig is kan je ziek worden. Qi is altijd in beweging en bevat twee aanvullende, onlosmakelijk verbonden krachten, Yin en Yang.

Wanneer voor TCM kiezen

Er zijn heel veel indicaties waarbij Traditionele Chinese geneeskunde ingezet kan worden. De nadruk ligt op het in evenwicht brengen van de Yin en Yang van de Qi.

Mocht je vragen hebben over je klacht(en) bel/e-mail dan gerust voor informatie of vraag een kennismakingsgesprek aan.

Aan de hand van jouw specifieke klacht(en) wordt gekeken welke (combinatie van) behandeling(en) het meest geschikt is. Denk hierbij aan acupunctuur, moxibition en/of cupping maar bijvoorbeeld ook aan ooracupunctuur en kleurenpunctuur.